Historie van de Oldijk - Ezinge

1 september 2006 – 1 september 2008 Bouwe Molenbuur en Thea Teerstra

Thea is geboren op 6 december 1965 en is een dochter van Gerrit Teerstra en Wies Kuipers van Schiermonnikoog. Ze woonde eerst in de Oosterpoort in de stad.
Bouwe is geboren op 21 april 1968 in Grou, zoon van Willem Molenbuur en Theadora Maria Christina Rotteveel.


Oldijk 12 in 2006 (coll. Bouwe Molenbuur)

Bouwe Molenbuur en Thea Teerstra kenden elkaar van hun werk in het UMCG en waren bevriende collega’s. Bouwe is kinderanesthesioloog in het UMCG en Thea is was daar toen kinderarts en beide werkten destijds op de kinder intensive care. Toen Bouwe een keer ter sprake bracht dat hij wel naar een boerderij buiten de stad wilde verhuizen vond Thea het een leuk idee om dat samen te doen en ieder de helft van zo’n boerderij te gaan bewonen want ze had liever gras onder haar voeten dat de stoeptegels in de stad.


Oldijk 12 zuidoost zijde 2016, nog met de hoge populieren rondom (coll. Bouwe Molenbuur)

Ze voegden daad bij woord en zo kocht Bouwe in 2006 Oldijk 12 en ging in het voorhuis wonen. Thea betrok het achterhuis.


De achterzijde van de boerderij, domein van Thea (coll. Bouwe Molenbuur)

De oprit van het achterhuis met het oude betonnen pad, domein van Thea (coll. Bouwe Molenbuur)

Voorkant Oldijk 12 in 2006, het woongedeelte van Bouwe (foto Bouwe Molenbuur)

De boomgaard anno 2006 (foto Bouwe Molenbuur)

Samen werden heel wat dieren aangeschaft, zoals geiten, Götinger minivarkentjes en ook een kalkoen. Deze laatste was nogal agressief en had het niet op de partners van beide bewoners en auto's. De kalkoen belaagde hen regelmatig.


De kalkoen van Bouwe en Thea (coll. Bouwe Molenbuur)

Schaapjes en mini varkentjes (coll. Bouwe Molenbuur)

De schapen worden "uitgekleed" door Cor van Wijngaarden van Oldijk 1, Bouwe assisteert (coll. Bouwe Molenbuur)

Uiteindelijk belandde de kalkoen in de vriezer, maar hij nam wraak: De kalkoen zet iets uit als hij bevriest en was daardoor met geen mogelijkheid meer uit de vriezer te krijgen. De vriezer moest helemaal ontdooit voor het kerstdiner.


Jut (de lastige kalkoen)

Zomers vond Thea het geweldig op Oldijk 12 maar de winters bevielen veel minder, het was maar donker in het achterhuis.
In maart 2007 trok Ries in bij Bouwe en woonden ze dus met z’n drieën op Oldijk 12, Bouwe en Ries in het voorhuis en Thea in het achterhuis.


De volgelopen gracht rond het erf Oldijk 12. In de verte de tweelinghuizen Zuiderweg 7 en 9 (coll. Bouwe Molenbuur)

Het erf ging rigoreus op de schop op advies van de vader van Bouwe. Als je je tuin wilt veranderen dan moet je het gelijk goed doen want het duurt jaren voor het weer op orde is.
Allereerst werd begonnen met oude betonpadden. Deze waren oud en gebroken en vaak al meerdere malen hersteld. Er moest toch al gegraven worden om de regenwaterafvoer aan te leggen evenals voor het aanleggen van paden rondom het huis, dus dan maar gelijk alles, vonden Bouwe en Ries.Er is nog even overwogen om er klinkers in te leggen maar dat was net wat te duur en minder stevig.


Het betonpad bij het achterhuis is eruit (coll. Bouwe Molenbuur)


Het graafwerk voor het aanleggen van de regenwaterafvoer en het vervangen van de betonnen paden (coll. Bouwe Molenbuur)

In één dag was al het beton weg, wat een chaos. Waar waren ze aan begonnen, vroegen ze zich af. Tip van de werknemers: “de ogen dicht doen en volgende week weer kijken”. Het waren overigens aardige jongens en dachten goed mee, aldus Bouwe.


Beton bij het voorhuis wordt gestort (coll. Bouwe Molenbuur)

Hierna ging de tuin op de schop. De vervolgprojecten waren het aanleggen van een vijver, het kappen van 12 oude deels rotte populieren, het aanleggen van een groententuin, het aanleggen van een grind/schelpenpad rondom het huis en een begin maken met wat Ries noemt: "de Hamambra", een windloze (een utopie op deze winderige plek?) binnenplaats voor de nodige rust.


Ries "in de schelpen" een flinke klus (coll. Bouwe Molenbuur)

In het voorjaar 2008 begonnen ze met voortuin. Allereerst werden de oude populieren omgezaagd. Dat was hard nodig want enkele begonnen al aardig rot te worden.


de laatste winter van de populieren (coll. Bouwe Molenbuur)

De populieren worden geveld. Nog een hele klus. (coll. Bouwe Molenbuur)

De gekapte populieren in 2008 (coll. Bouwe Molenbuur)

Ondertussen hadden ze ook wat groter materieel uitgenodigd om te helpen de klussen te klaren.

Loonbedrijf Mechielsen uit Oldehove legde voor ze de groentetuin aan. “Dan kunnen we naast de fruitoogst volgend jaar ook van eigen tuin eten!”.


Loonbedrijf Mechielsen aan het werk voor de groentetuin (coll. Bouwe Molenbuur)

Daarna werd de voortuin opgehoogd en er kwam een grindpad rondom het voorhuis.


Grindpad rond het voorhuis (foto Bouwe Molenbuur)

De opgehoogde voortuin (coll. Bouwe Molenbuur)

Toen dit klaar was ging de kraan naar achter. Het achtererf werd voorzien van drainage en een vijver. Met de vrijgekomen klei werd achterhuis een "wierde" gemaakt. Deze moest weer ingezaaid worden en het gras moest groeien in de zomerdroogte. Dat was nog best een opgave.


De vijver in wording (coll. Bouwe Molenbuur)

De vijver in wording met op de voorgrond de eerste twee Nederlandse Landgeiten op Suttum; "Afke en Fenny" (coll. Bouwe Molenbuur)

Daarna kwam het volgende buitenproject, de “Alhambra”. De zij-tuin werd ontdaan van appelbomen die naar de boomgaard werden verhuisd en van de bessenstruiken die naar de groentetuin mochten. Daarna werd een vijver uitgegraven en opgemetseld. Ook kwamen er twee tuintjes, een voor de dahlia's en een voor de rozen. Nu was het wachten op de schelpen om de boel af te maken.

Later werd nog een muur met doorgang gemetseld tussen de schuur en de volière, waarmee het windgat werd gesloten en de “Alhambra” aan 4 zijden beschermd werd tegen de wind.


De zijtuin omzoomd door nog wat iele struikjes - doel een windvrije schaduwrijke tuin voor de zomer (coll. Bouwe Molenbuur)

Thea wilde eigenlijk meer mensen ontmoeten en besloot op 1 september 2008 om haar heil te zoeken in de Reitdiepwijk, Bunderriet.

Volgende periode