Historie van de Oldijk - Ezinge

25 Juli 1962 – 5 januari 1970 Lambertus Oosterhoff en Detty Boersema

En zo verruilden Lambertus Oosterhoff en Detty Boersema ’t Veloatje voor Oldijk 8.
Detty is een dochter van koopman Jan Boersema en Maike Klamer en is geboren in 1930, inmiddels anno 2021 nu bijna 91 jaar.

Op ’t Veloatje had het stel drie kinderen gekregen:

Ze gingen er flink op achteruit, want op ’t Veloatje waren al een waterleiding, elektriciteit en een w.c., die voorzieningen waren er nog niet op de boerderij. Op Oldijk 8 was bijvoorbeeld nog een ‘poepdoos’, die niet geleegd hoefde te worden. De poep werd vermenge met de mest van de koeien. (Tot 1948, voordat in het dorp Ezinge de riolering werd aangelegd, werd de ton of de emmer, die onder de w.c.-bril stond, in het dorp langs de weg gezet en opgehaald door de gemeente).
Er waren op de boerderij twee waterbakken voor de watervoorziening, een vóór het huis en een achter het huis. Het water uit de bak vóór werd via een pomp (roodbruine) op het aanrechtje opgepompt. Voor de bak achter werd een emmer met een touw gebruikt.
Als door droogte de waterbakken leeg waren, kregen ze waterleidingwater van de melkfabriek. De melkbussen werden opgehaald en kwamen dan gevuld met water terug.
Voor de koeien kwam het water uit een put (dat water was niet geschikt als drinkwater voor de mensen) en uit de sloten.
Het was ongeveer in 1963 toen de bovengrondse telefoonpalen verdwenen.
Detty zag, dat ze de palen aan het weghalen waren. “Hadden de mannen misschien zin in een bakje koffie?” Daar hadden ze wel zin in! “En wat gaat er gebeuren met al die palen?” “Anders kon haar man daar wel speeltoestellen voor de kinderen van maken”.
En zo bleven de palen op Oldijk 8 achter en heeft Bert er mooie speeltoestellen van gemaakt!

In 1963 heeft Bert Oosterhoff de boerderij opnieuw gewit, “want het begon grauw te worden”.

Op Oldijk 8 kregen ze nog een vierde kind:

In 1965 kwam er elektriciteit op Oldijk, één stopcontact en één lampenpitje.
Toen de elektriciteit werd aangelegd moest er ergens op de Oldijk een transformatorhuisje geplaatst worden. Men vroeg, of dat huisje bij de familie Oosterhoff kon worden geplaatst. Dat vond de familie geen probleem, zij hadden toch een hoekje over, achter de moestuin. Dan moest er wel een betonnen pad komen, want anders werd het een modderboel. Ze kregen fl.150,00 voor het plaatsen van een betonnen pad.


Situatieschets bouw transformatorhuisje

Uiteindelijk zag Lambertus geen toekomst meer voor het boeren en verkocht de boerderij aan Arie de Jong.
En zo vertrokken Bert en Detty naar Biddinghuizen, waar Detty nog steeds woont.
Bert is op 27 november 2019 overleden.


Detty en Bert Oosterhoff in hun huis in Biddinghuizen, 2010

  • Volgende periode